Vinter justering / Winter adjustments

December bonsai arbejde / December bonsai work.

DSCF0390

Lidt større end Shohin, denne Kifu størrelse Rhododendron lysolepsis har gennemgået nogle forandringer gennem årene. Træet blev startet i 2003, og oprindeligt var planen at lave et flerstammet træ. Det ændrede jeg dog relativt hurtigt til fordel for et mere enkelt design. De sidste 11 år har træet langsomt udviklet sig, og er modnet. Mange af grenene viser nu det ønskede udtryk af alder, som kun udvikles med tiden. Træet er nu nået et punkt hvor det ikke kan udvikles meget mere. Kun de små justeringer, som kan laves fra tid til anden vil udvikle træet som forbedres alene med alderen. / A little larger than Shohin, the Kifu sized Rhododendron lysolepsis, has taken some changes through time. It started out back in 2003 as a larger sized multiple trunk bonsai, but I quickly decided to make it more simple. The last 11 years it has slowly matured, and now also many of the branches has the wanted sign of ageing. This is a bonsai that has reached a point where it is no longer developed much. Only a few adjustments from time to time, and improving with age.

L1000628

Denne vinter har det vist sig at lidt for mange smågrene voksede på kryds af hinanden, og udover alm. vinterklargøring var det nødvendigt at rense ud i de krydsende grene som voksede skjult under løvet. Udrensningen af krydsende grene gav åbninger i træets krone som skal udfyldes af andre i foråret og sommeren, der kommer. Åbningen i kronen giver lys og luft mulighed for at nå de inderste grene, som vil danne nye skud og forynge væksten, og holde træet i den ønskede størrelse. / This winter it shoved a little too many crossing smaller branches, and needed a cleaning up as well. The task was to remove crossing branches grown hidden from vision inside the canopy. This left a few empty areas where other branches had to fill in. In spring when new growth starts this will fairly quickly happen. The openings in the canopy lets air and light reach inside of the branches, giving new life to the tree.

DSCF0385

Planen er at bevare flere åbninger i træets krone fremover, og derfor er et par ældre tykkere grene blevet nænsomt bøjet i nye positioner. Gamle grene som de her skal behandles meget varsomt, så de ikke lider skade. Det levende ved under barken skal helst kun strækkes og ikke ødelægges. Formgivningen har nu skabt en krone med mere dybde, og åbningerne skal bevares for at skabe et let udtryk. I løbet af næste vækstsæson, som starter om få måneder, vil det være vigtigt at sørge for at klippe og kontrollere den nye vækst så åbninger bevares. / It is the plan to keep more openings in the tree too, and therefore a few older branches where carefully lowered. Old branches like these needs careful handling, in order not to break the living tissue inside, but just stretching it. The action make a canopy with more openings and a lighter expression, also adding more depth to the tree. Next growing season starts in a few months, and it will be important to prune regularly to keep control of the new growth. 

After adjusting branches, December 2014.

After adjusting branches, December 2014.

2 comments

  1. Kit Bowns says:

    Stunning tree Morten and one of my favourite trees from any artist.

  2. Beautiful flowers on a great little tree.

Comments are closed.

WordPress.com.
%d bloggers like this: