Rescuing a Shohin pot

Tekst og foto / Text and photo:  Morten Albek

L1009657

Ødelagte skåle er noget de fleste af os har prøvet. Enten er de blæst af hylden, tabt, eller skadet under transport. Problemet med den skål der er vist her, er at den blev skadet af frost en meget kold vinter. Selvom det er en relativt dyr japansk skål af Kimiko i en god kvalitet, kunne porcelænsfødderne ikke holde til en ekstra kold vinter. Men da jeg er meget glad for skålen, skulle den også reddes.

Broken pots unfortunately happens from time to time. They may fell down from the bench, be dropped or harmed when transported. The issue with the Japanese Kimiko pot shown here, is that it shown to be fragile to frosts. A very cold winter made two of the feet break off, despite it is a expensive and very well handcrafted pot. It had its flaws anyway. I needed rescuing the pot, because it is so good.

Hvorfor ikke bare lime de tabte fødder på igen? Fordi jeg ikke kunne finde dem! De var enten røget af i drivhuset, eller under flytning af skåle. Jeg kunne ikke finde dem efter rengøring og oprydning, så faktum var at de var gået tabt.

Why not gluing the feets back on. Yes, if I could find them. I did not realize they fell off before the greenhouse was cleaned, and they apparently were lost. If they did not fell off at another place? Fact is that they were gone, and I had to find a solution.

L1009671

Heldigvis har jeg en god bonsai ven i Elsebeth Ludvigsen, der laver shohin skåle. Hun har erfaring med det porcelæn skålen er lavet af, så jeg sendte hende skålen og bad hende om at prøve at lave nye fødder. Porcelæn er vanskeligt fordi det skrumper meget under brænding. Derfor måtte Elsebeth lave mange forsøg før hun ramte den rigtige størrelse. Hvis de ikke blev nøjagtigt som de originale var det spildt arbejde. Heldigvis lykkedes det.

I have a good bonsai friend Elsebeth Ludvigsen, who fortunately produces shohin pots, and has some experience with the kind of clay used for this pot. It is a porcelain pot, which doesn’t make the job easier. I send the pot to Elsebeth who tried several times to remake the feets, and after lot of experimenting she succeeded. The problem is that the clay shrinks considerably when burned and if they do not match exactly it isnt worth the effort.

Nu er de nye fødder limet på med en to-komponent stærk kontaktlim, og vil helt sikkert holde. De nye fødder er naturligvis meget hvide i forhold til den ældre skål, men med tiden vil det udligne sig, hvis skålen står ude. Påvirkningen af sol, regn m.v. vil med tiden tilføre den patina som giver skålen alderstegn. Selvom det måske aldrig bliver helt ens, er jeg glad for at kunne tage min skål i brug igen i fremtiden.

Now I have glued on the new feets, that of course looks to white for now. After some time outdoors they hopefully will be almost like the old ones. All pots benefits, also when not used, to be placed outside to gain the patina and aged feeling valued in the bonsai art.  No matter what, I have a pot I love that I can use for a tree in the future.

5 thoughts on “Rescuing a Shohin pot

  1. The article is now open for everybody. We tried out a closed forum at the page but will change it back again to public view 🙂 So please visit again.
   Best regards, Morten Albek

 1. Hi Morten,

  I was folloing your blog but now it’s password protected…

  Can you share the pass or is it realy protected information?

  Thanks, Joao Santos

  2015-10-18 8:51 GMT+01:00 Shohin Bonsai Blog :

  >

Comments are closed.